بررسی الکترومایوگرافی یا (EMG-Electromyogram)
قصد داریم در این مطلب سایت دکتر مسعود اعتدالی متخصص کایروپراکتیک به بررسی و آشنایی با الکترومایوگرافی یا (EMG-Electromyogram) بپردازیم. به منظور ارزیابی عملکرد عضلات و اعصابی که این عضلات را کنترل میکنند (نورونهای حرکتی)، از تست الکترومایوگرافی (EMG) کمک میگیرند. نتایج حاصل از تست EMG، اختلالات موجود در انتقال پیامهای عصبی از عصب به عضله، عملکرد عضلات و یا اعصاب را نمایان خواهند ساخت. به منظور تشخیص مشکلات ستون فقرات، معمولا تست EMG را در ترکیب با تست SSEP (Somatosensory Evoked Potentials – تستی است که نشان دهندهی سیگنالهای الکتریکی حسی میباشد که از اندامها به نخاع و مغز میروند) تجویز میکنند.
نورونهای حرکتی، وظیفهی انتقال سیگنالهای الکتریکی حرکتی از عصب به عضله را برعهده دارند. در تست EMG، به کمک ابزارهای ریزی به نام الکترود، این پیامهای الکتریکی به نمودارها، صداها و یا مقادیر عددی تبدیل شده و سپس اطلاعات ثبت شده، توسط فردی متخصص تحلیل و بررسی خواهند شد. در تست EMG، برای ثبت فعالیت الکتریکی عضلات، از الکترودهای سوزنی استفاده میشود که مستقیما در عضلات فرو میروند اما برای اندازهگیری سرعت و قدرت انتقال پیامهای الکتریکی بین دو یا بیش از دو نقطه از بدن، از الکترودهای سطحی بر روی پوست استفاده میکنند.
مطلب پیشنهادی : اسکن استخوان (Bone Scan) چیست؟
دلیل انجام الکترومایوگرافی
هرگاه پزشک علائم و نشانههای اختلالات عصبی یا عضلانی را در شما مشاهده نمود، ممکن است برای بررسی بیشتر، انجام تست EMG را برای شما تجویز کند. در حقیقت تست EMG مانند بررسی اتصالات الکتریکی در یک لامپ عمل میکند، که اگر این لامپ روشن شود شما به درستیِ این اتصالات پی خواهید برد اما اگر لامپ روشن نشود شما متوجه می شوید که مشکلی وجود دارد. ممکن است لامپ به برق وصل نباشد و یا اینکه در جایی از مدار اتصال کوتاه رخ داده باشد.
علائم اختلالات عصبی یا عضلانی شامل:
- مور مور شدن
- بیحسی
- ضعف عضلانی
- درد و یا گرفتگی عضلانی
- درد بخصوص در اندام های حرکتی
دکتر مسعود اعتدالی را در اینستاگرام دنبال کنید
مشکلات قابل تشخیص با الکترومایوگرافی
- اختلالات عضلانی مانند: دیستروفی عضلانی (Muscular Dystrophy) یا پلیمیوزیت (Polymyositis)
- بیماریهایی که مسیرهای ارتباطی بین اعصاب و عضلات را تحت تاثیر قرار میدهند، مانند: میاستنی گراویس (myasthenia gravis)
- اختلالات اعصاب محیطی مانند: سندرم تونل کارپال (Carpal Tunnel Syndrome) یا نوروپاتی محیطی (Peripheral Neuropathies)
- اختلالاتی که نورونهای حرکتی در مغز و نخاع را تحت تاثیر قرار میدهند مانند: بیماری ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) و فلج اطفال (Poliomyelitis)
- اختلالاتی که ریشههای عصبی خروجی از اطراف مهرهها را تحت فشار قرار میدهند مانند: بیرون زدگی دیسک (Herniated Disc)