از گوژپشتی یا کایفوزیس چه می دانیم؟
در این مقاله از سایت متخصص کایروپراکتیک دکتر مسعود اعتدالی با عوامل، علائم و راههای درمان اختلال کایفوزیس آشنا خواهید شد. ستون فقرات بدن انسان در حالت طبیعی دارای فرورفتگیها و قوسهایی در نقاط مختلف است که ایستادن، نشستن و راه رفتن را میسر میکنند. این ستون در ناحیه گردن دارای مقداری انحنا به داخل (تقعر)، در قسمت پشت قفسه سینه دارای مقداری انحنا به خارج (تحدب) و در ناحیه کمر دارای مقداری انحنا به سمت داخل (تقعر) است.
هرگونه تغییر در زاویه طبیعی انحنای ستون فقرات میتواند باعث مشکلات متعدد از محدودیت در حرکت گرفته تا اختلالات قلبی-عروقی، ریوی و گوارشی شود. اسکولیوزیس (انحنای جانبی ستون مهرهها)، کایفوزیس (گوژپشتی) و لوردوزیس (گودی کمر) از شایعترین اختلالات راستای ستون فقرات هستند که در بسیاری از مواقع به دلیل عادتهای غلط و وضعیتهای نامناسب بدن حین ایستادن، نشستن، خوابیدن و راه رفتن ایجاد میشوند.
کایفوزیس به قوز بیش از حد ستون فقرات در ناحیه پشت قفسه سینه اطلاق میشود. این بیماری ممکن است در مشکلات استخوانی یا عضلانی، اختلالات مادرزادی، سوءتغذیه و کمبود ویتامین D، ضربه و … ریشه داشته باشد اما در بیشتر موارد به دلیل ضعف عضلات و عادتهای غلط مثل نشستن، ایستادن و راه رفتن در وضعیتهای نادرست ایجاد و تشدید میشود. از عوامل کایفوزیس در سنین بالا نیز میتوان به فرسودگی غضروفها، تحلیل دیسکهای بینمهرهای، پوکی استخوان، شکستگیهای استرسی (ترکهای ریز استخوانی) بر اثر پوکی استخوان یا مصرف طولانیمدت کورتن و مولتیپل میلوما (نوعی سرطان استخوان) اشاره کرد.
سن شایع کایفوزیس
کایفوزیس در هر سنی میتواند بروز پیدا کند اما در خانمهای میانسال شایعتر است. این بیماری در نوزادان تا نوجوانان معمولا به دلیل اختلالات ساختاری ستون فقرات و بیماریهای مادرزادی و ژنتیکی ایجاد میشود. گوژپشتی در موارد خفیف بیعلامت است اما در موارد شدید میتواند باعث درد، دفورمیتی و عوارضی مثل درگیری اعصاب، اختلال عملکرد قلب و عروق، مشکلات تنفسی و اختلالات گوارشی شود. همچنین با اعمال فشار بر معده، اشتها را کم کرده و منجر به کاهش وزن بیمار میشود.
برای تشخیص کایفوزیس و شدت آن نیاز به معاینه، تست و رادیولوژی وجود دارد. در معاینه، بیمار باید از کمر به جلو خم شود تا پزشک از بغل، ستون فقرات را مشاهده کند. گوژپشتی و قوز ناشی از کایفوزیس در این وضعیت بیشتر مشخص میشود. علاوه براینها ممکن است به تستهای عصبی یا نورولوژیک نیز نیاز باشد تا رفلکسها و قدرت عضلات بررسی شود. پیشنهاد میکنیم از مطالب اینستاگرام دکتر مسعود اعتدالی نیز استفاده کنید.
در رادیولوژی نیز اگر قوز بیش از 20 تا 45 درجه باشد، فرد مبتلا به کایفوزیس شناخته میشود. درمان کایفوزیس بر اساس سن بیمار، عامل بیماری و علائم همراه با آن انجام میشود. موارد خفیف این بیماری را میتوان با استفاده از از بریسهای مخصوص، تمرینات تقویتی عضلات پشت و حرکات اصلاحی بهبود بخشید. اما اگر قوز شدید باشد فرد ممکن است به جراحی احتیاج پیدا کند. درواقع حدود 5 درصد از افراد مبتلا به گوژپشتی، کاندید جراحی اسپاینال فیوژن میشوند.
مطالعه بیشتر:
تمرینات ورزشی مناسب شکستگی آرنج
کاهش درد آرتروز زانو با تزریق داخل مفصلی کورتون