انحراف زانو چگونه ایجاد می شود؟
به بدشکلی و بدفرم شدن استخوان زانو، انحراف زانو می گویند. با منحرف شدن زانو مفصل زانو با استخوان ران و ساق پا در یک راستا قرار ندارند. بدشکلی و انحراف زانو در سنین کودکی امری طبیعی است اما در صورتی که این مشکل با رشد کودک به تدریج اصلاح نشود و همچنان باقی بماند؛ در این صورت باید علت انحراف زانو را در مشکلات زمینه ای جستجو کرد. مفصل زانو از جمله بزرگترین مفصل های بدن انسان است که بوسیله آن استخوان ران انسان به ساق پا متصل می شود. در این مطلب همراه با بهترین متخصص کایروپراکتیک به بررسی دقیق انحراف زانو و انواع آن خواهیم پرداخت.
این مفصل از سه استخوان ران، استخوان درشت نی و استخوان کشکک زانو تشکیل شده است که در کنار یکدیگر به پایداری و ثبات زانو کمک می کنند. ساختمان زانو از پایداری بالایی برخوردار است تا بتواند کل وزن بدن را هنگام ایستادن تحمل کند. این مفصل در هنگام راه رفتن، دویدن فشار زیادی به آن وارد می شود. حال شما فرض کنید انحرافی در استخوان های زانو وجود داشته باشد در این صورت فشار وارده بر مفصل چندین برابر شده و مشکلات زانو چندین برابر می شود.
انواع انحراف زانو
مفصل زانو قابلیت حرکت در جهات مختلف را دارد؛ بنابراین انحراف زانو می تواند عملکرد زانو را تحت تاثیر قرار می دهد موجب درد و ناراحتی در بیمار شود. چهار نوع انحراف شایع در زانو وجود دارد که شامل:
انحراف زانو رو به داخل
در انحراف رو به داخل یا زانوی ضربدری زاویه بالای ساق پا به طرف داخل قرار می گیرد و زانوها در تماس با یکدیگر قرار می گیرند؛ به این نوع انحراف، زانوی ضربدری می گویند. این نوع انحراف یک وضعیت غیرطبیعی برای پا هاست که در آن بیمار قادر نیست به طور همزمان از زانو ها و مچ ها در کنار یکدیگر استفاده کند.
زانوی ضربدری به دو علت پاتولوژیک و فیزیولوژیک رخ می دهد. در پای ضربدری فیزیولوژیک که بیشتر در کودکان 7تا 8سال رخ می دهد بخشی از فرآیند طبیعی رشد و نمو به شمار می آید. عامل پاتولوژیک عموما به دنبال بیماری هایی همچون راشیسم، مالتیپل اپ فیزیال و شکستگی های قبلی استخوان زانو رخ می دهد.
انحراف زانو رو به خارج
در انحراف زانو رو به خارج که به زانوی پرانتزی معروف است. زانو ها از یکدیگر خارج می شوند. زانوی پرانتزی در کودکان نوپا بسیار معمول است. زیرا موقعیت جنین در رحم مادر به صورت پای خمیده و پرانتزی بوده است. هنگامی که کودک نوپا شروع به راه رفتن می کند و وزن بدنش کم کم زیاد می شود. پای پرانتزی شروع به اصلاح شدن می کند.
البته تمامیه پای پرانتزی اینگونه نیستند و دلایل دیگری در بروز این عارضه دخیل هستند که شامل:
- شکستگی استخوان زانو و پا
- راشیتیسم
- تومورهای استخوانی
- استخوان سازی ناقض
اینستاگرام دکتر مسعود اعتدالی بهترین متخصص کایروپراکتیک