تشخیص و درمان کشیدگی، التهاب و پارگی تاندون شانه
تشخیص این عارضه به عوامل مختلفی از جمله سابقه پزشکی فرد بستگی دارد. ابتدا آزمایشاتی بالینی در این راستا انجام گرفته و تشخیص التهاب تاندون بر اساس پاسخ به این آزمایشات انجام میشود. معاینات دیگری نظیر سونوگرافی، رادیوگرافی، اسکن ایزوتوپ رادیونوکلئوتیدی، ام آر آی، سیتی اسکن، الکترومیوگرافی، هدایت عصبی، توموگرافی کامپیوتری با انتشار تک فوتون، تزریق ضد درد تشخیصی و آزمایشهای خون گاهی اوقات به منظور افزایش تشخیص نتیجه آزمایش استفاده میشوند. سونوگرافی تشخیصی بهترین وسیله به منظور تشخیص التهاب تاندون روتاتور کاف، پارگی با ضخامت جزئی، بورس ساب آکرومیال ضخیم شده و رد پارگی کامل محسوب میشود. همچنین از اسکن ام آر آی نیز میتوان برای تشخیص التهاب تاندون روتاتور کاف و پارگی جزئی آن استفاده کرد.
درمان التهاب و پارگی تاندون های شانه
بعد از تشخیص میزان آسیب وارد شده به تاندون شما، نوع درمان مورد نظر بر اساس پارگی، درصد پارگی و التهاب ایجاد شده تحت نظر و دستور متخصص طب فیزیکی مشخص خواهد شد.
داروهای مسکن
استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین ممکن است اثر کاهش درد داشته باشد. از این روش تنها برای درمان التهابهای خفیف و کاهش درد ناشی از آن استفاده میشود.
تزریق استروئید
تزریق استروئید را میتوان به عنوان گزینه درمانی برای التهاب تاندون شانه مورد استفاده قرار داد. این تزریق معمولاً موجب کاهش التهاب و تسکین درد ناحیه آسیب میشود. تزریق استروئید تنها میتواند موجب کاهش علائم شود و به عنوان راه حل طولانی مدت توصیه نمیشود. استفاده بیش از حد از استروئید ممکن است باعث عوارض جانبی نظیر ضعیف شدن تاندونها و افزایش خطر پارگی تاندون شود.
پرولوتراپی
پرولوتراپی به تزریقاتی گفته میشود که مواد تشکیل دهنده آن حاوی سالین، نوعی قند به نام دکستروز و بیحس کننده لیدوکائین است. این روش درمانی گزینه ارجح برای درد و آسیب مزمن شانه محسوب میشود. پرولوتراپی را میتوان با موفقیت برای درمان اکثر آسیبهای مزمن شانه از جمله آسیبهای روتاتور کاف و پارگی، آرتریت، رگ به رگ شدن و جابجایی آکرومیوکلاویکولار استفاده کرد. پرولوتراپی ۸۵ تا ۹۰ درصد موارد موجب بهبودی شانه آسیب دیده میشود.
تزریق پی آر پی (PRP)
پی آر پی یا همان پلاسمای غنی از پلاکت نوعی روش ترمیمی است که در آن پلاکت غلیظ گرفته شده از خون بیمار به ناحیه آسیب دیده تزریق میشود. پی آر پی دارای فاکتورهای رشد است و میتواند روند بهبودی را افزایش و التهاب تاندونهای آسیب دیده را کاهش دهد.
اوزون تراپی
اوزون تراپی نوعی درمان پزشکی جایگزین است که موجب افزایش اکسیژن در بدن میشود، در نتیجه اوزون میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. تزریق اکسیژن موجب میشود درد در نقاط آسیب دیده کاهش یافته و التیام یابد. این درمان موجب میشود بدن شما قدرت کافی برای ترمیم و التیام را پیدا کرده و از مشکلات و آسیب بیشتر در درازمدت جلوگیری کند.
طب سوزنی
تجربیات نشان داده است که طب سوزنی نیز به عنوان درمانی موثر جهت کاهش عوارض مختلف اسکلتی-عضلانی از جمله التهاب تاندون روتاتور کاف میتواند مورد استفاده قرار گیرد. طب سوزنی موجب کاهش التهاب، بهبود جریان خون و تسکین درد در ناحیه آسیب دیده میشود. افزایش جریان خون در ناحیه روتاتور کاف میتواند خون راکد را پاک کرده و مواد مغذی را به شانه برای کمک به بهبود بافت آسیب دیده بیاورد.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی در درمان التهاب تاندون روتاتور کاف و تاندونیت بسیار موثر باشد. فیزیوتراپی موجب کاهش مشکلات روتاتور کاف از طریق کاهش درد و تورم تاندون میشود و دامنه طبیعی حرکت را تقویت و در نهایت شانه بهبود مییابد.
برخی از حرکات ورزشی موثر را در ادامه بررسی خواهیم کرد، اما به خاطر داشته باشید که این حرکات ورزشی بایستی تنها تحت نظر متخصص طب فیزیکی انجام شوند.
کشش پاندولی شانه
به جلو خم شوید و دستتان را در زاویه 90 درجه کاملاً باز کنید. بازوی آسیب دیده را نزدیک به بدن خود نگه دارید. این حرکت را میتوانید با یا بدون کمک وزنه انجام دهید.
کشش عضلات بازو
دستی که آسیب دیده است را به کمک دست دیگر به سمت مخالف بدن خود بکشید. دستتان را نزدیک بدن قرار دهید.
انقباض عضلات کتف
عضلات شانه و کتف خود را منقبض کنید و به هم نزدیک کنید تا جایی که تیغه استخوانهای کتف به هم برسد. این حرکت را چند بار تکرار کنید.
لیزر درمانی
لیزر درمانی سطح پایین که نام دیگر آن لیزر سرد است، به نوعی درمان غیرتهاجمی گفته میشود که در آن از لیزرهای کم توان یا ال ای دی به منظور تحریک التیام و کاهش درد و التهاب استفاده میشود. تحقیقات نشان داده است که لیزرتراپی موجب کاهش درد و بهبود عملکرد در افراد مبتلا به تاندونیت روتاتور کاف میشود. لیزر مورد استفاده معمولاً به مدت چند دقیقه طی هر جلسه به طور مستقیم بر روی ناحیه آسیب دیده تابیده میشود.
شاک ویو تراپی
در شاک ویو تراپی، امواج صوتی یا ضربهای از طریق پوست به ناحیه آسیب دیده منتقل میشود. مشخص شده که شاک ویو تراپی روشی موثر به منظور درمان برخی از آسیبهای مربوط به سندروم روتاتور کاف است. این روش موجب بهبود حرکات، کاهش درد، دامنه حرکتی بالاتر و افزایش قدرت در روتاتور کاف میشود.
تحریک الکتریکی
S مخفف تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست است، درمانی که از جریان الکتریکی ولتاژ پایین به منظور تسکین درد استفاده میکند. تحریک الکتریکی عصب درمانی است که به منظور تسکین دردهای مزمن و حاد استفاده میشود. در این روش تکانه الکتریکی کوچک از طریق الکترودهایی که بر روی پوست قرار میگیرند به ناحیه آسیب دیده انتقال یافته، در نتیجه میتواند ارسال سیگنال درد به مغز را مختل کند و موجب آزاد شدن اندورفین و مسکنهای طبیعی بدن شود. درمان از طریق تحریک الکتریکی عصب میتواند درد و التهاب تاندون را نیز کاهش دهد و گزینه درمانی ایمن و غیر تهاجمی به حساب میآید.
اولتراسوند تراپی
در اولتراسوند تراپی حرارت عمیق به ناحیه آسیب دیده انتقال مییابد و میتواند جریان خون را افزایش داده و به کاهش التهاب کمک کند. علاوه بر آن اولتراسوند تراپی میتواند موجب از بین رفتن بافت اسکار و تشکیل بافت جدید شود. اولتراسوند تراپی التهاب تاندون روتاتور کاف، میتواند موجب کاهش درد و التهاب در ناحیه آسیب دیده شود.
در صورتی که درد شما از طریق روشهای غیرجراحی بهبود نیابد، ممکن است جراحی به عنوان گزینه درمانی برای پارگی تاندون پیشنهاد شود. در صورتی که درد مداوم داشته باشید، ممکن است نیاز به جراحی باشد. در صورتی که سبک زندگی فعالی دارید و از بازوهای خود برای کارهای وزنه برداری و ورزش استفاده میکنید، ممکن است پزشک شما جراحی را پیشنهاد دهد.
جراحی تاندون شانه
شما میتوانید در شرایط زیر گزینه جراحی را انتخاب کنید:
پارگی کامل تاندونهای روتاتور کاف
پارگی در اثر جراحت
فیزیوتراپی علائم شما را بهبود نداده
پارگی موجب از بین رفتن توانایی شما شده