بررسی درمان روماتیسم یا آرتریت روماتوئید
در واقع محققان هنوز نتوانستهاند روشی را برای درمان قطعی آرتریت روماتوئید پیشنهاد دهند. در حال حاضر کلیه درمانهای مربوط به این بیماری روشهایی برای کاهش التهاب و درد مواضع درگیر بیماری است. بهطور کلی بیماران مبتلا بایستی طیف گستردهای از اعمال پیشگیرانه را مورد توجه قرار دهند.
پزشکان معمولاً در کنار تجویز داروهای مربوطه، بیماران را به تغییر رژیم غذایی، اصلاح الگوی خوابیدن، انجام ورزشهای کمک کننده، درم آنهای خانگی و همچنین پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا و سرماخوردگی توصیه میکنند. در بسیاری از موارد این اعمال میتواند تا حد زیادی زندگی فرد بیمار را به زندگی افراد سالم نزدیک کند.
عموماً داروهایی که توسط متخصصان روماتولوژی مورد تجویز قرار میگیرد، جز دسته داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی و یا از دسته داروهای DMARD است. DMARD ها بهطور کلی موجب انسداد مسیرهایی میشوند که موجب التهاب در اثر پاسخ ایمنی بدن انسان میشوند. همچنین نسل جدید داروهای مهار کننده JAK نیز موجب سرکوب التهابهای اندامهای خاص میشوند.
عواملی که میتواند خطر ابتلا به رذماتیسم را افزایش دهد
جنسیت: خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید در زنان بیشتر از مردان است.
سن: اگرچه خطر وقوع این بیماری در همه سنین وجود دارد، اما بهطور معمول سن پر خطر برای ابتلا به این بیماری در دوره سنین ۴۰ الی ۶۰ سال است.
سابقه خانوادگی: در صورت وجود یک مورد ابتلا، شانس ابتلای سایر افراد خانواده افزایش مییابد.
وزن: گفته شده است چاقی افراد بهخصوص زنان میتواند یکی از عوامل مؤثر قلمداد شود.
محیط: اگرچه تأثیر این مورد هنوز اثبات نشده است، اما بررسیها نشان داده است که وجود موادی همچون آزبست در محیط افراد میتواند در این روند مؤثر باشد.
سیگار: سیگار کشیدن خطر ابتلا به روماتیسم را افزایش میدهد. سیگار کشیدن همچنین میتواند شدت حملات این بیماری را در افراد مبتلا افزایش دهد.
شایان ذکر است که در طب سنتی ایرانی آورده شده است مصرف بیرویه غذاهای دارای طبع سرد نیز میتواند در ابتلا به این عارضه مؤثر باشد.
عوارض جانبی
علاوه بر موارد گفته شده، روماتیسم میتواند عوارض جانبی دیگری را از قبیل پوکی استخوان، خشکی چشم، ترکیب غیرطبیعی بدن، نارساییهای قلبی و کلیوی را ایجاد نماید.
تغذیه مناسب
بهطور معمول مواد غذایی مفید که توسط پزشکان تغذیه برای بیماران روماتوئیدی تجویز میشوند، در چند دسته جای میگیرند:
غذاهایی که دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند عبارتاند از:
ماهیهای چرب، از جمله ماهی قزل آلا، ماهی تن، شاه ماهی، دانههای کتان، گردو و آنتیاکسیدانها مانند ویتامین A، C و E و سلنیوم
غذاهایی که دارای آنتیاکسیدانهای بالایی هستند عبارتاند از:
انواع توتها مانند زغال اخته، خربزه، توت گجایی و توت فرنگی، شکلات تیره، اسفناج، لوبیا، گردوی آمریکایی
غذاهایی حاوی فلاونوئیدها نیز میتوانند برای مقابله با التهاب در بدن کمک کنند. آنها عبارتاند از:
محصولات سویا مانند توفو و میسو، انواع توت ها، چای سبز، کلم بروکلی، انگور
در نهایت باید گفت که مهمترین عامل در بهبود بیماران مبتلا به روماتیسم، پی بردن هرچه سریعتر خود او از ابتلا به روماتیسم و همچنین شناخت کافی نسبت به این بیماری است.