درمان سیاتیک
توصیه ما به درمان هر چه سریعتر درد سیاتیک برای جلوگیری از پیشروی نشانههای آن است. درمان درد سیاتیک هم به کمک روشهای بدون جراحی و هم به کمک جراحی، ممکن است.
روشهای درمانی بدون جراحی درد سیاتیک
داروهای تسکین دهنده درد
مشخص شده است که داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ناپروکسن با کاهش التهاب درد سیاتیک را تسکین میدهند. همچنین در صورت مفید واقع نشدن داروهای بدون نسخه، داروهای تجویز شده آرام کننده عضلات یا داروهای مخدر ممکن است در کوتاه مدت مفید باشند.
ازن درمانی در درمان سیاتیک
امروزه و با پیشرفت علم پزشکی یکی از نوینترین درمانها برای درمان غیرجراحی سیاتیک تحت عنوان ازن درمانی سیاتیک یا درمان سیاتیک با گاز ازن رایج شده است. در این روش ابتدا به ریشه عصب درگیر به صورت دقیق تشخیص داده میشود و سپس از تزریق گاز ازن در محلهای منشا و عامل درد استفاده میشود. تزریق گاز ازن یا اوزونتراپی به کمک انرژی فوقالعادهای که ایجاد میکند سبب کاهش التهاب در عصب سیاتیک و آزادسازی آن میشود و بیماران در طی سه تا پنج جلسه درمان ازن میتوانند بهبودی فوق العادهای را تجربه کنند.
رهایی از درد سیاتیک با تزریق اپیدورال
تزریق اپیدورال یکی از درمانهایی است که توسط متخصص درد برای رهایی از درد سیاتیک انجام میشود. این تزریق با استفاده از اشعه ایکس انجام میشود؛ چراکه این امکان را به پزشک میدهد که با دقت تمام و در محل دقیقی تزریق انجام شود. ترکیبی از استروئید و بیحسی موضعی در فضای اپیدورال و عصب آسیبدیده تزریق میشود. در واقع تزریق، التهاباتی را که منجر به درد میشود، کاهش میدهد. این روش درمانی نیاز به بستری یا مداخله تهاجمی ندارد و بیمار میتواند پس از تزریق و ارزیابی توسط پزشک به منزل بازگردد.
طب سوزنی
درمان سیاتیک بدون جراحی و با کمک طب سوزنی از دیر باز و از چندین هزار سال پیش انجام میشده است. امروزه با کمک جدیدترین تکنیکهای غربی، طب سوزنی وارد عرصه نوینی شده است. تقریباً 90 درصد بیماران سیاتیک حتی در موارد مزمن، میتوانند درد خود را با کمک طب سوزنی الکتریکی و بدون عارضه درمان کنند. در جدیدترین تحقیقات سازمان بهداشت جهانی، ترکیب طب سوزنی الکتریکی و لیزر پرتوان و ورزش به عنوان بهترین درمان غیرجراحی دیسک و سیاتیک مطرح شده است.
درمان سیاتیک با فیزیوتراپی
یکی دیگر از شیوههایی که درد سیاتیک پای راست و چپ را از بین میبرد، فیزیوتراپی است. متخصص فیزیوتراپی برای از بین بردن درد در بیماران یک برنامهی منظم و دقیق برای انجام حرکات ورزشی تعیین میکند و بیمار را مکلف میکند تا از آن برنامه پیروی کند. به این ترتیب حرکات ورزشی که با کمک متخصص فیزیوتراپی انجام میشود میزان فشار عصب سیاتیک را کم میکند و عضلات را قوی میکند، در نتیجه درد عصب سیاتیک از بین میرود.
استفاده از سرما و گرما برای تسکین درد سیاتیک
زمانی که برای اولین بار درد سیاتیک را تجربه میکنید، استفاده از یک بسته سرد میتواند آسودگی خاطر زیادی ایجاد کند. یک بسته سرد و یا یک کیسه نخودفرنگی یخ زده را در یک حوله تمیز بریزید و آن را چند بار در روز به مدت ۲۰ دقیقه به ناحیه دردناک بمالید.
کایروپراکتیک
درمانهای جایگزین جراحی برای سیاتیک نیز میتواند تا حدی تسکین دهنده درد باشد. یک متخصص عمل جراحی میتواند ستون فقرات فرد را به گونهای تنظیم کند که حرکت ستون فقرات را افزایش دهد که باعث بهبود عملکرد ستون فقرات و کاهش درد میشود. درمان کایروپراکتیک همچنین میتواند کمردرد ناشی از سیاتیک را تسکین دهد، اما برای دردهای خفیف مؤثر است.
تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (تنس)
واحدهای تحریک الکتریکی عصب از راه پوست پالسهای الکتریکی کم ولتاژ را به نواحی اطراف عصب سیاتیک میفرستند، عصب را تحریک میکنند و سیگنالهای درد را قبل از ورود به سیستم عصبی و در زمان احساس کردن آنها مسدود میکنند. همچنین پالسها باعث تولید اندورفین، مسکن طبیعی درد در بدن میشوند.
درمان درد سیاتیک با جراحی
معمولا زمانی از جراحی برای رفع درد سیاتیک استفاده می شود که ضعف یا درد پاها، حتی بعد از گذشت چند ماه از درمان های بدون جراحی، به شکل پیوسته و پیشرونده در آمده باشد. البته در مواردی هم درمان درد سیاتیک با جراحی به عنوان گزینه اول در نظر گرفته می شود.
در مواردی که فرد علیرغم استفاده از روش های درمانی بدون جراحی، بیش از شش تا هشت هفته با درد و ضعف پا مواجه باشد و درد بر فعالیت های روزمره اش تاثیر گذاشته باشد، باید گزینه جراحی را در نظر گرفت. جراحی با هدف حذف عامل ایجاد درد سیاتیک و مدیریت نشانه هایی مانند درد و ضعف پا انجام می شود. البته باید گفت که امکان عدم بهبود درد کمر همراه با درد سیاتیک وجود دارد.