بررسی علائم و عوامل ایجاد ورم مفاصل
ورم مفاصل زمانی رخ میدهد که محل قرار گرفتن مفصل بهدلایل مختلفی مانند افزایش حجم مایع مفصلی بیش از اندازه بزرگ شود. در این صورت شما درد شدیدی در اطراف مفاصل خود تجربه میکنید. در این مطلب از سایت دکتر مسعود اعتدالی متخصص کایروپراکتیک علائم و عوامل ایجاد ورم مفاصل را مورد بررسی قرار می دهیم.
مفصل دقیقا فضای بین ۲ استخوان بزرگ بدن است که برای حرکت کردن کنار یکدیگر به سطح لغزنده نیاز دارند. این سطح لغزنده روی مفصل با لایهای از غضروف پوشانده میشود که به حرکت راحتتر استخوان کمک میکند. اطراف مفصل بافت پردهای ضخیمی قرار دارد که مسئول ترشح مایع مفصلی است. این مایع به لغزنده شدن سطح مفصل و تغذیه سلولهای آن کمک میکند. اما افزایش حجم بیش از اندازه مایع مفصلی میتواند منجر به ورم مفاصل شود.
آشنایی با ورم مفاصل
به بزرگ شدن و افزایش حجم محل قرارگیری مفصل (جایی بین استخوان انگشت، زانو، مچ دست و…)، اصطلاحا ورم مفاصل میگویند. اگر برای شما هم سوال پیش آمده که ورم مفاصل چیست باید بگوییم متخصصان دلیل اصلی بروز تورم در مفصل را ناشی از تجمع مایع مفصلی، شکستگی استخوان، بیماری آرتروز یا عفونت میدانند.
از طرفی آسیب بافتهای اطراف مفصل هم میتواند باعث تورم و بزرگتر دیده شدن مفاصل شود. از همینرو بهتر است پس از مشاهده تورم در مفاصل که با گذشت ۲ یا سه روز بهتر نشده، بلافاصله با پزشک متخصص ارتوپد مشورت کنید. این بیماری در هر سنی میتواند بروز کند اما بیشتر در بین افراد ۳۰ تا ۶۰ سال دیده میشود.
علل ورم مفاصل
ورم مفصل به هر دلیلی که ایجاد شود نیاز به بررسی پزشک دارد و نباید آن را دست کم گرفت. زیرا در اغلب موارد این عارضه نشان دهنده یک بیماری جدیتر است که میتواند سلامتی شما را تهدید کند.
ورم مفصل میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- شکستگی استخوان
- پارگی تاندون
- اضافه وزن
- دررفتگی یا پارگی مینیسک
- کشیدگی شدید رباطها در اثر ورزش سنگین
- بیماری اسپوندیلوز
- کمکاری تیروئید
- بیماری لوپوس
- بیماری سارکوئیدوز (تجمع سلولهای التهابی در بدن)
- تب روماتیسمی (ناشی از گلودرد استرپتوکوکی)
احتمال اینکه ورم مفاصل به دلیل ایجاد ضربه در تاندون و رباطها یا شکستگی استخوان بروز پیدا کند، بسیار زیاد است. در این مواقع پزشک برای اطمینان، عکس رادیوگرافی میگیرد و درمان را آغاز میکند. از طرف دیگر ممکن است ورم مفصل به دلیل بیماری آرتریت روماتوئید ایجاد شود که نتیجه حمله اشتباه سیستم ایمنی به بافت خودش است.
عوامل رایج ورم مفاصل
آرتریت یکی از شایعترین علتهای تورم در ناحیه مفصل است. انواع رایج آرتریت شامل موارد زیر میشوند:
آرتروز
آرتروز یکی از شناخته شدهترین انواع بیماری آرتریت است که بر اثر فرسودگی مایع غضروفی بین مفاصل ایجاد میشود. این عارضه منجر به ساییدگی استخوانها به یکدیگر خواهد شد که با درد، ورم مفاصل و احساس سفتی در آن همراه است.
روماتیسم مفصلی
در این بیماری سیستم ایمنی به بافتهای سالم خود حمله میکند و غشای مفصل را از بین میبرد. بدین شکل حجم مایعات بین مفصلی افزایش یافته و منجر به تورم ناحیه بین مفاصل میشود.
نقرس
ورم مفاصل در بیماری نقرس به دلیل افزایش اسید اوریک خون ایجاد میشود. در این حالت کریستالهای اسید اوریک در مفصل رسوب میکنند که نتیجه آن درد و ورم مفاصل خواهد بود.
آرتریت سپتیک
یکیدیگر از شایعترین دلایل ورم مفاصل ایجاد عفونت در مفصل است. این عارضه بر اثر نفوذ باکتری، ویروس و قارچها ایجاد میشود. آرتریت سپتیک که به آن آرتروز عفونی هم میگویند، میتواند به صورت حاد و مزمن بروز پیدا کند که در حالت مزمن تورم مفاصل بسیار شدید خواهد بود.
دکتر مسعود اعتدالی بهترین متخصص کایروپراکتیک را در اینستاگرام دنبال کنید
نشانه های بروز تورم در ناحیه مفاصل
اگر به مفصل ضربهای وارد شده باشد ابتدا دچار خونریزی اندکی میشود که نشانه آن تجمع خون، کشیدگی پوست و بافتهای اطراف مفصل است و در نهایت شاهد ورم مفاصل خواهیم بود. بهطور کلی نشانههای این عارضه معمولا بسته به نوع آسیبدیدگی، بیماری و شرایط فرد بروز پیدا میکنند.
رایجترین علائم ورم مفاصل عبارتاند از:
- سفتی مفاصل
- قرمزی و احساس گرما در مفاصل
- احساس درد همراه با ورم مفاصل
- کاهش توانایی تحرک مفصل
- حساسیت در مفصل پس از لمس آن
- تغییر شکل مفاصل به دلیل تورم
توجه : این مطلب توسط مدیر سایت منتشر شده و صرفا جهت مطالعه شما همراهان عزیز می باشد. جهت اطلاع دقیق از خدمات قابل ارائه توسط جناب دکتر مسعود اعتدالی، به بخش خدمات سایت مراجعه کنید و یا با مطب تماس بگیرید.
مطالعه بیشتر:
علل و علائم کشیدگی و پارگی تاندون شانه
دلایل ایجاد درد دست