آناتومی کتف
کتف که بیشتر به عنوان تیغه شانه شناخته می شود، یک استخوان مثلثی شکل است که به عنوان نیروی اتصال بین ترقوه و استخوان بازو عمل می کند. این استخوان در عقب (در نیمه پشتی بدن) قرار دارد. کتف نقش مهمی در تثبیت سایر استخوانهای درگیر در ریتم حرکت شانه دارد.
با قرار گرفتن محل کتف در عقب، یعنی در پشت بدن، ماهیچه هایی از چند گروه وجود دارد که در حرکت آن نقش دارند. عضلات روتاتور کاف مستقیماً بالای کتف، همراه با قسمت بالایی عضلات بالای بازو، از جمله دلتوئیدها و تاندونهای دوسر بازو قرار دارند. دو شریان مهم، شریان زیر بغل و سرخرگ ساب ترقوه، در جلوی استخوان کتف و از عقب ترقوه قرار دارند. علاوه بر این، به دلیل قرار گرفتن کتف روی زیر بغل، گرههای لنفاوی و شبکههای لنفاوی زیادی در این ناحیه وجود دارد که به تخلیه مایع و تعادل در بدن کمک میکند.
علت درد کتف چپ یا راست:
درد کتف میتواند به علل احتمالی مختلف زیادی باشد. این درد میتواند در ناحیه خود کتف یا در فضای بین دو استخوان کتف باشد.
برخی از شایع ترین علت هایی که منجر به درد کتف میشوند عبارتند از:
یکی از شایع ترین علتهای درد کتف، کشیدگی عضلات است. کشیدگی عضله میتواند ناشی از قرارگیری بدن در وضعیت اشتباه (خصوصا قوز کردن)، بلند کردن اجسام سنگین، تغییر ناگهانی در تمرینات ورزشی یا خوابیدن در یک حالت نامناسب برای مدت طولانی، باشد.
پوکی استخوان موجب میشود استخوانهای بدن شکننده و ضعیف شوند. شکستن استخوان کتف امر چندان شایعی نیست اما در حالتی که استخوانها بسیار شکننده هستند، بروز ترکخوردگی در استخوان کتف به فشار، ضربه یا نیروی چندان زیادی نیاز ندارد و حتی ممکن است با یک زمین خوردن ساده، رخ دهد.
-
مشکلات دیسک:
در صورتی که یکی از دیسکهای گردنی دچار برآمدگی یا پارگی شود، بر روی عصبهای مجاور فشار وارد می کند. این موضوع میتواند موجب درد کتف شود. تحت فشار قرار گرفتن عصبهای گردن همچنین میتواند باعث درد در ناحیه سر و گردن و احساس گزگز و سوزنسوزن شدن در بازو و انگشتان شود.
آرتروز یا استئوآرتریت میتواند بر کتف تأثیر بگذارد و باعث درد تیغه شانه شود.
اسکولیوز یه حالتی گفته میشود ستون فقرات راستای طبیعی خود را ندارد و این حالت میتواند باعث بروز درد در بالای کمر و بین دو کتف شود. زمانی که ستون فقرات دچار انحراف باشد، عضلاتی که در بالای کمر قرار دارند به علت داشتن زاویه انحرافی تحت فشار بیشتری قرار میگیرند و دچار کشیدگی میشوند.
-
آسیب شلاقی:
آسیب شلاقی نوعی آسیب بافتهای نرم در ناحیه گردن و اطراف آن است که بر اثر وارد شدن ضربه یا حرکت ناگهانی سر و گردن (مثلا در تصادفات رانندگی) ایجاد میشود. آسیب شلاقی میتواند به مفاصل، استخوانها، رباطها، دیسکها، شاخههای عصبی و عضلات گردن آسیب وارد کند. علائم آسیب شلاقی ممکن است در همان روز بروز حادثه یا چند روز بعد ظاهر شوند. این درد احتمالا از گردن نشات میگیرد و تا کتف ادامه دارد.
صفحه ی رسمی اینستاگرام دکتر مسعود اعتدالی – بهترین متخصص کایروپراکتیک را دنبال کنید.
شانه یخزده یا کپسولیت چسبنده موجب درد و احساس خشکی در مفصل و استخوان کتف میشود. این مشکل ناشی از التهاب و سپس ضخیم شدن بافت کپسول مفصل شانه است که اطراف مفصل شانه را دربرگرفته است. درمان کامل این مشکل ممکن است سالها طول بکشد اما با انجام تمرینات فیزیوتراپی بهبود پیدا میکند.
-
بیماریهای شکمی (رفلاکس، اختلالات معده):
گاهی اوقات، درد بین تیغههای شانه نیز میتواند ناشی از اختلالات معده و مشکلات گوارشی باشد. دردی که در شانه راست ایجاد میشود میتواند در نتیجه سنگ کیسه صفرا، زخم معده یا بیماری کبد باشد. از سویی دیگر بیماریهایی مانند پانکراتیت میتوانند منجر به درد در تیغه چپ شانه بشوند.
فیبرومیالژیا با درد کامل همراه با علت نامشخص شناخته میشود. بیماران فیبرومیالژیا دارای نقاط حساس بوده و کتف و شانه از جمله این نقاط حساس هستند.
-
زونا:
نوعی بیماری عفونی است که عامل آن همان عامل ویروس آبله مرغان است. زونا می تواند باعث درد کتف شود. این درد حالت سوزش و تیر کشیدن دارد و به دنبال آن دانهها ی پوستی و التهاب ایجاد میشود. درد کتف، مدتی قبل از بروز علائم اصلی زونا است و به همین دلیل در مراحل اولیه، تشخیص علت درد کتف، مشکل است.
-
مشکلات قلبی:
درد در ناحیه کتف میتواند گاهی ناشی از بیماریهای قلبی باشد. این موضوع خصوصا در مورد زنان بیشتر صادق است. حمله قلبی یا پارگی رگ آئورت میتواند باعث درد در تیغه چپ شانه شود. این درد احتمالا با درد قفسه سینه و تنگی نفس همراه است.
-
سرطان:
سرطان ریه موجب درد ارجاعی بین دو تیغه شانه در بالای کمر میشود چرا که به شاخههای عصبی در نزدیکی بالای ریهها فشار وارد میکند. انواع سرطانهایی که ممکن است باعث درد در ناحیه تیغه شانه شوند عبارتند از سرطان مری، مزوتلیوما، لنفوم و سرطان کبد. همچنین ممکن است گاهی سرطان پستان در مراحل اولیه بدون نشان دادن علائم دیگری باعث ایجاد درد بین تیغههای شانه شود.
-
اختلالات کیسه صفرا:
درد ناشی از اختلالات کیسه صفرا معمولا به حالتی دردی تیز و تیرکشنده در بین دو تیغه کتف احساس میشود. این درد گاهی در زیر کتف راست احساس میشود و ممکن است از ناحیه بالای شکم تا شانهها و کتف منتشر شود. این درد معمولا بعد از خوردن یک وعده غذایی سنگین یا چرب ایجاد میشود.
-
شکستگی استخوان:
همانطور که گفته شد، شکستگی تیغه شانه امری غیرشایع است اما غیرممکن نیست. بر اثر حوادثی مانند تصادفات رانندگی ممکن است تیغه شانه دچار شکستگی شود که موجب درد بسیار شدید در کتف میشود.
-
نکروز آواسکولار:
نکروز آواسکولار مرگ استخوانی در نتیجه محدود شدن خونرسانی است. علائم شامل درد عمیق، ضربان دار و موضعی ضعیف در اطراف شانه است که میتواند تا آرنج تابش کند.
-
بد خوابیدن:
خوابیدن طولانی مدت در یک طرف یا خوابیدن در زاویه عجیب میتواند باعث درد کتف و شانه شود.
صفحه ی رسمی اینستاگرام دکتر مسعود اعتدالی – بهترین متخصص کایروپراکتیک را دنبال کنید.
مطالب پیشنهادی دکتر مسعود اعتدالی (بهترین متخصص کایروپراکتیک):