بررسی علت و علائم بورسیت
در این نوشته از سایت دکتر مسعود اعتدالی متخصص کایروپراکتیک به بررسی علت و علائم بورسیت خواهیم پرداخت.
تعریف بورس (BURSAE)
در بدن انسان به هنگام حرکت مفاصل، بافت هایی مانند تاندون ها، لیگامان ها، عضلات و پوست بر روی استخوان حرکت می کنند. بورس ها (bursae) ، کیسه های کوچک و حاوی مایع می باشند که اطراف استخوان ها قرار داشته و مانند بالشتک عمل کرده و لغزش سطوح بر روی یکدیگر را تسهیل می نمایند.
بیش از 140 بورس در بدن انسان وجود دارد، که هر یک مانند بالشتکی کوچک حاوی مقداری مایع بوده و بین استخوان و بافت های نرم قرار گرفته اند. هر بورس از یک پوشش به نام غشاء سینویال تشکیل شده است که به صورت یک لایه نازک بوده و سلول های آن، مایع داخل بورس که مایع سینویال نام دارد را می سازند. از جمله مناطقی که بورس ها در آنجا قرار دارند می توان به اطراف مفاصل شانه، آرنج، لگن و زانو اشاره نمود.
تعریف بورسیت
بورسیت وضعیت دردناکی است که بعلت تحریک و یا ایجاد التهاب در بورس، ایجاد می شود . در هنگام التهاب، خونرسانی به ناحیه مبتلا افزایش می یاید که باعث ایجاد درد و تورم می گردد . معمولا بورسیت در اطراف مفاصل شانه، آرنج، لگن و یا زانو اتفاق میافتد، اگرچه در سایر مناطق مانند اطراف پاشنه و هم چنین قاعده انگشت شست پا نیز مشاهده می شود.
علت بورسیت
در اغلب موارد، بورسیت بدنبال حرکات تکراری مفاصل و یا قرار گرفتن در وضعیت های بدنی که باعث افزایش فشار بر مفصل و بورس می شوند ایجاد می گردد مانند تکیه دادن به مدت طولانی بر روی آرنج ها و یا زانو زدن بر روی سطوح سخت. سایر علل بورسیت که شیوع کمتری دارند شامل موارد زیر می باشند: عفونت، ضربه ، ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند روماتیسم مفصلی و نقرس.
موارد فاکتورهای خطر ایجاد بورسیت
سن: با افزایش سن خطر بروز این بیماری افزایش می یابد.
شغل: انجام فعالیت های تکراری و یا ایجاد فشار طولانی مدت بر روی مفاصل ، فرد را در معرض ابتلا به بورسیت قرار می دهند. از جمله فعالیت ها و مشاغل مستعد کننده به بورسیت می توان به باغبانی، نقاشی، خدمتکارانی که طولانی مدت بر روی زمین زانو می زنند و نوارندگان سازهای موسیقی اشاره نمود.
وجود برخی بیماری های زمینه ای همزمان باعث افزایش ریسک ابتلا به بورسیت می باشند مانند: نقرس، دیابت، آرتروز و روماتیسم مفصلی.
چاقی: افراد دچار اضافه وزن در معرض خطر ابتلا به بورسیت زانو و لگن می باشند.
علائم بورسیت
- درد (به خصوص هنگام لمس ناحیه ملتهب)
- تورم و قرمزی ناحیه درگیر
- خشکی مفصل
- راه رفتن دشوار به ویژه در بورسیت لگن و اطراف پاشنه پا (رتروکالکانئال)
در صورت وجود بورسیت عفونی، علاوه بر درد، قرمزی، گرمی و تورم در ناحیه مبتلا، بیمار دچار تب و بی حالی نیز می باشد که نیاز به مراجعه فوری به پزشک و انجام اقدامات تشخیصی و درمانی سریع می باشد.
در صورت وجود موارد زیر بهتر است سریعتر به پزشک مراجعه نمایید:
- درد شدید و ناتوان کننده در مفصل
- ناتوانی در حرکت دادن مفصل که بطور ناگهانی ایجاد شود
- وجود تورم، قرمزی و یا ضایعات پوستی بر روی ناحیه درگیر
- وجود تب و بی حالی
آزمایشی برای تشخیص این بیماری
بله. پس از بررسی شرح حال و انجام معاینات بالینی کامل، پزشک متخصص بر اساس یافته ها تصمیم می گیرد کدام آزمایش های تکمیلی را درخواست نماید از جمله تست شمارش کامل سلول های خون (CBC)، تست قند ناشتا و بررسی HbA1C، تست های بررسی عملکرد تیروئید و کلیه، تست های روماتولوژیک و همینطور بررسی سطح اسیداوریک خون و سایر مواردی که با توجه به بیماری های زمینه ای هر فرد و در صورت لزوم درخواست می شوند.
در صورت وجود علایم و نشانه های عفونت بورس، پزشک با استفاده از سرنگ مقداری از مایع داخل بورس را آسپیره کرده و جهت بررسی میکروب شناسی به آزمایشگاه ارسال می کند تا بر اساس جواب آن درمان های آنتی بیوتیک مناسب تجویز گردد.
انجام روش های تصویربرداری مانند رادیوگرافی، MRI و یا سونوگرافی نیز در صورت صلاحدید پزشک توصیه می گردند. به عنوان مثال در افرادی که سابقه ضربه داشته اند، رادیوگرافی جهت بررسی شکستگی استخوانی درخواست می گردد.
دکتر مسعود اعتدالی متخصص کایروپراکتیک را در اینستاگرام دنبال کنید
مطالب پیشنهادی:
علل و علائم درد و تورم قدام زانو