علل خشکی و سفتی مفصل زانو
در بخش قبل به بررسی خشکی و سفتی مفصل زانو پرداختیم، در این نوشتار علل خشکی و سفتی مفصل زانو ، روش های و تشخیص و درمان آن را مورد بررسی قرار می دهیم. تا پایان همراه ما باشید.
علل
آرتروز
شایعترین علت محدودیت حرکت زانو آرتروز است. در کشور ما، شایعترین نوع آرتروز تأثیرگذار بر زانو، آرتروز استخوانی است، البته آرتروز رماتیسمی (روماتیسم مفصلی) و آرتروز بعد از ضربه نیز میتوانند علت مشکلات حرکتی زانو باشند. سایر عارضههای التهابی که باعث ورم زانو میشوند مانند نقرس، آرتروز پسوریاتیک و تومور سینوویت ویاوندولر پیگمانته ( villo nodular pigmented synovitis) هم باعث محدود حرکت زانو میشوند.
معمولاً، خشکی ناشی از آرتروز به آرامی و به مرور زمان ایجاد میشود. این عارضه به تدریج بدتر شده و درد زانو را افزایش میدهد به طوری که ممکن است شخص، به دلیل بافت اسکار تشکیل شده در اطراف زانو، دچار بدشکلی فلکشن ثابت (زانو به طور کامل صاف نمیشود) شود. عموماً، این مشکل در مراحل پیشرفته تشخیص داده شده و از دست رفتن قابلیت خمش نیز علامت شایعتر آن است. اکثر افراد به دلیل مشکل در پوشیدن جوراب یا کفش خود یا مشکل در بلند شدن از روی صندلی، متوجه کاهش توانایی خم کردن زانویشان میشوند.
پارگی مینیسک
گاهی اوقات، و نه همیشه، پارگی مینیسک میتواند منجر به سفتی زانو شود. آسیبهای غضروف داخل مفصل (غضروف مفصلی) نیز میتوانند منجر به تورم و خشکی زانو شوند.
آسیب
برخی آسیبهای شدید زانو باعث ورم عضله زانو شده و در نتیجه خم کردن زانو را مشکل میکنند. شکستگی زانو یا پارگی رباط صلیبی قدامی ، زانو را دچار خشکی میکند.
تشخیص
همیشه برای تشخیص از عکس رادیولوژی استفاده میشود، البته گاهی اوقات انجام ام آر آی یا حتی بررسی آزمایشگاهی مایع مفصلی نیز ضرورت مییابد. همچنین، در موارد نادری، به انجام بیوپسی سینوویال (برای نمونه برداری از دیواره مفصل جهت آنالیز در آزمایشگاه) با استفاده از آرتروسکوپی نیاز پیدا میشود.
درمان خشکی زانو
تشخیص دقیق علت خشکی زانو برای انجام اقدامات درمانی مناسب ضروری است. بسیاری از افراد خشکی زانو را تا مدتها تحمل کرده و تنها زمانی برای درمان این عارضه اقدام میکنند که درد فعالیتهای روزانه آنها را مختل میکند.
استراحت
در بسیاری از موارد، درمانهای خانگی گزینه مناسبی برای درمان آسیبهای زانو هستند. اگر شما نیز دچار چنین مشکلی هستید، میتوانید با استفاده از درمان «رایس (RICE)»، که مخفف استراحت (Rest)، یخ (Ice)، فشرده سازی (Compression) و بالا بردن (Elevation) است، برای درمان خود اقدام کنید. برای به کارگیری این سیستم ابتدا میبایست هر گونه فعالیتی که باعث درد زانویتان میشود را متوقف کرده، تغییر دهید یا موقتاً کنار بگذارید.
داروها
شما میتوانید، پیش از مراجعه به پزشک، برخی داروهای بدون نسخه را امتحان کنید. برای مثال، استامینوفن یک مسکن بدون آسپرین است که به کاهش درد کمک کرده اما تأثیر کمی بر التهاب دارد. همچنین، نوعی دیگر از داروهای خوراکی وجود دارد که به آنها داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی گفته میشود. این داروها هم درد و هم ورم را کاهش میدهند. البته، اگر بیش از حد از این داروها مصرف کنید، دچار دل درد خواهید شد، پس در این مورد دقت کنید. در مواردی که مفصل ملتهب است، تزریق این داروها نیز مفید خواهد بود.
دکتر مسعود اعتدالی،بهترین متخصص کایروپراکتیک
دکتری کایروپراکتیک از آمریکا، علم تطبیق و تنظیم ستون فقرات و مفاصل
جهت مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام دکتر مسعود اعتدالی متخصص کایروپراکتیک کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی:
استئوآرتریت یا آرتروز زانو | علل و علائم