مراقبت پس از جراحی سیرنگومیلی
مراقبت پس از جراحی سیرنگومیلی و تحت نظر گرفتن بیمار بسیار مهم است، چون احتمال عود کیست وجود دارد. معاینات منظم، شامل ام آر آی دورهای، برای ارزیابی نتیجه جراحی انجام میشود. احتمال دارد که کیست به مرور زمان دوباره ایجاد شود و رشد کند و به این ترتیب انجام درمان تکمیلی ضرورت یابد. بعضی نشانهها و علائم سیرنگومیلی حتی پس از درمان نیز برطرف نمیشود، چون کیست آسیبی دائمی را به نخاع و اعصاب وارد کرده است.
چنانچه مبتلا به سیرنگومیلی تشخیص داده شدهاید، از انجام فعالیتهایی که شامل بلند کردن اجسام سنگین، زور زدن یا تحمیل نیروی شدید به ستون فقرات میشود، خودداری کنید.
چنانچه سیرنگومیلی مشکلات عصبی مداومی را تولید کند که توانایی حرکتی و فعالیت بیمار را محدود کند و به مواردی همچون ضعف عضلانی، درد، خستگی مزمن یا خشکی و گرفتگی دامن بزند، متخصص طب فیزیکی میتواند این علائم را با بهرهگیری از ورزش درمانی کاهش دهد. از پزشک معالجتان بخواهید که متخصص طب فیزیکی مجربی را که در زمینه درمان عارضههای عصبی تخصص دارند، به شما معرفی کنند.
درد مزمن یکی از عوارض آزاردهنده سیرنگومیلی است. چنانچه از درد مزمن رنج میبرید، از پزشک معالجتان بخواهید که روشهای درمان مناسب را به شما معرفی کنند. متخصصین درد در بسیاری از مراکز درمانی فعالیت دارند. مناسبترین رویکرد برای درمان درد مزمن ناشی از سیرنگومیلی غالباً بهرهگیری از خدمات تیم پزشکی متشکل از جراح مغز و اعصاب، متخصص مغز و اعصاب، متخصص توانبخشی و متخصص درد است؛ این گروه از متخصصین طرح درمانی مناسب را با همکاری یکدیگر تهیه میکنند.
کنار آمدن با بیماری
زندگی کردن با سیرنگومیلی و عوارض آن چالش دشواری است. شاید احساس کنید که سیرنگومیلی تمام جوانب زندگیتان را تحت الشعاع قرار داده و آرزو کنید که کاش میشد. فقط یک روز به این بیماری فکر نکنید، اما متاسفانه یادآورهای مداومی مانند درد مزمن یا مشکلات عصبی این عارضه را هر لحظه زنده میکند. داشتن فردی که بتوانید با او درد و دل کنید و به او تکیه کنید. بسیار باارزش است. این فرد میتواند دوست مورد اعتماد یا مشاوری باشد که با گوش دادن به ناراحتیهایتان به شما دلگرمی میدهد.
همچنین میتوانید از پشتیبانی و اطلاعرسانی گروههای حمایتی سیرنگومیلی بهره بگیرید. از پزشکتان بخواهید که گروه فعالی را در در نزدیکی محل سکونتتان به شما معرفی کنند یا گروههای اینترنتی سیرنگومیلی را پیدا کنید. در انجمنهای گفتگوی این گروهها میتوانید تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. و از اطلاعات و توصیههای افرادی استفاده کنید که مانند خودتان با این ضایعه دست و پنجه نرم میکنند.
سوالات رایج
دوران بهبود پس از جراحی سیرنگومیلی چقدر طول میکشد؟
دوران بهبود تمام بیماران با هم یکسان نیست و چگونگی آن عمدتاً به وجود آسیب دائمی ناشی از کیست بستگی دارد؛ دوران بهبود برخی بیماران سالها طول میکشد. نکتهای که اکثر بیماران به آن توجه نمیکنند، این است که از بین رفتن کیست، حتی پس از یک جراحی موفقیتآمیز نیز ممکن است بیش از یک سال طول بکشد و حتی بعضی کیستها کاملاً از بین نمیرود. به علاوه برخی بیماران علائم را سالها قبل از جراحی تحمل کردهاند، بنابراین در حالی که برخی به سرعت بهبود مییابند، بهبودی عدهای سالهای متمادی زمان میبرد. دوران بهبود غالباً فراز و نشیبهای خاص خود را دارد، پس از یک دوره طولانی تسکین و آرام شدن علائم ممکن است حمله موقتی درد شروع شود.
پیش آگهی درمان سیرنگومیلی چگونه است؟
پیشآگهی سیرنگومیلی برای بیمارانی که تحت درمان قرار گرفتهاند. و جراحی موفقی داشتهاند، یکسان نیست. آسیبدیدگی نخاع گاهی آنقدر شدید است که مشکلات عصبی دائمی را ایجاد میکند. برخی بیماران دچار ضعف دائمی دست و یا پا میشوند و راه رفتن برایشان مشکل میشود. انتظار میرود که این عارضهها پس از درمان کیست به تدریج و با بهرهگیری از طب فیزیکی برطرف شود. مراجعه منظم به پزشک در زمانهای تعیین شده بسیار مهم است. و با توجه به احتمال تشکیل شدن مجدد کیست، لازم است که ام آر آی به صورت دورهای انجام شود.
سیرنگومیلی ایدیوپاتیک چیست؟
در موارد نادر هیچ علت مشخصی برای تشکیل کیست وجود ندارد. از این موارد با اصطلاح سیرنگومیلی ایدیوپاتیک یاد میشود. بااین حال پژوهشها نشان داده است که حتی در بعضی موارد سیرنگومیلی ایدیوپاتیک نیز شلوغی و ناهنجاری در محل اتصال جمجمه به ستون فقرات وجود دارد. اگرچه این موارد بدشکلی کیاری به نظر نمیرسد. در این موارد عملی که برای درمان بدشکلی کیاری انجام میشود. میتواند سیرنگومیلی ایدیوپاتیک را نیز با موفقیت درمان کند.
اینستاگرام دکتر مسعود اعتدالی بهترین متخصص کایروپراکتیک
مطالعه بیشتر:
علائم و نشانه های پارگی مینیسک