بررسی و مقایسه پای پرانتزی و زانوی ضربدری
در ادامه مطلب امروز سایت دکتر مسعود اعتدالی متخصص کایروپراکتیک مقایسه پای پرانتزی و زانوی ضربدری را مورد بررسی قرار می دهیم.
تعریف پای پرانتزی
پای پرانتزی (Bow Leg) یا پای کمانی وضعیتی است که وقتی مچ پاها کنار هم قرار میگیرند، زانوها باز مانده و از هم فاصله دارند. همین شکل قرارگیری، تفاوت پای پرانتزی و زانوی ضربدری است. این وضعیت در بسیاری از نوزادان و بعد هم کودکان نوپا، تا سن دوسالگی وجود دارد. اما آنها مشکلی در راه رفتن، دویدن و انجام فعالیتهای روزمره ندارند.
اگر فرزندتان پای پرانتزی دارد، نگران نشوید. بیشتر نوزادان و کودکان نوپا، بدون نیاز به هیچ درمانی، و بهطور کاملا طبیعی از این وضعیت خارج میشوند. اما وقتی کودکی شروع به راه رفتن میکند، پاهایش هم باید کمکم صاف شوند. این فرایند بهطور معمول بین سنین ۱۱ تا ۱۸ماهگی رخ میدهد. اما اگر پاهای کودک تا سن دوسالگی صاف نشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
اگر درمان این عارضه را جدی نگیرید، با بالاتر رفتن سن، باعث چرخش نامناسب یا پیچخوردگی استخوان درشتنی هم میشود. یعنی پاها در مقایسه با زانوها، یا بهسمت داخل یا خارج میچرخند. بهجز وضعیت طبیعی که توضیح دادیم، اینها بعضی از رایجترین دلایل ایجاد پای پرانتزی هستند:
- راشیتیسم (Rickets) یا نرمی استخوان بر اثر کمبود ویتامین دی،
- دیسپلازی اسکلتی (Skeletal Dysplasia) یا رشد غیرطبیعی استخوان،
- بیماری بلانت (Blount’s Disease)،
- آکندروپلازی (Achondroplasia)،
- آسیب به صفحه رشد.
تعریف زانوی ضربدری
زانوی ضربدری (Knock Knee) وضعیتی است که در آن، زانوها بهسوی داخل متمایل میشوند. در این اختلال شکل قرارگیری زانوها باعث میشود مچ پاها به یکدیگر نزدیک نشوند.
رایجترین دلایل ایجاد زانوی ضربدری :
- راشیتیسم یا نرمی استخوان،
- دیسپلازی اسکلتی یا رشد غیرطبیعی استخوان،
- و آسیب به صفحه رشد.
کسانی که دچار اختلال زانوی ضربدری هستند، راه رفتنشان هم تحتتأثیر قرار میگیرد، چون باید برای رفع فاصله کم بین زانوهایشان تلاش زیادی داشته باشند. این افراد کمکم دچار درد زانو هم میشوند. برای تشخیص زانوی ضربدری و تفاوت پای پرانتزی و زانوی ضربدری در خانه، فرد موردنظر باید به پشت بخوابد و پاهایش را کنار هم بگیرد. در این وضعیت، زانوها باید بههم چبسبیده، و قوزکهای داخلی از هم فاصله داشته باشند.
فاصله بین قوزکها، مقدار تغییر شکل را مشخص میکند. انواع مختلف زانوی ضربدری بر اساس فاصله بین قوزکهای پای فرد عبارتاند از:
- زانوی ضربدری نوع یک: در این وضعیت، فاصله بین قوزکها، کمتر از ۲٫۵ سانتیمتر است.
- زانوی ضربدری نوع دو: در این وضعیت، فاصله حدود ۵ سانتیمتر است.
- زانوی ضربدری نوع سه: فاصله بین ۵ تا ۷٫۵ سانتیمتر است.
- زانوی ضربدری نوع چهار: بیشتر از ۷٫۵ سانتیمتر است.
توجه : این مطلب توسط مدیر سایت منتشر شده و صرفا جهت مطالعه شما همراهان عزیز می باشد، جهت اطلاع دقیق از خدمات قابل ارائه توسط جناب دکتر مسعود اعتدالی، به بخش خدمات سایت مراجعه کنید و یا با مطب تماس بگیرد.