اسکولیوز؛ انحراف ستون فقرات

به انحنای غیر طبیعی ستون فقرات که کمی قبل از بلوغ ایجاد می شود، اسکولیوز گفته می شود . هنوز علت مشخصی برای انحراف ستون فقرات بیان نشده است، اگر چه این بیماری ممکن است با بیماری هایی نظیر فلج مغزی و دیستروفی عضلانی هم همراه باشد.

در اغلب موارد، اسکولیوز خفیف می باشد و شاید هم فرد از ابتلای خود به این بیماری بی خبر باشد، اما در برخی موارد دیده شده که کودکان به نوع شدید این ناهنجاری ستون فقرات مبتلا می شوند و این ناهنجاری در دوران رشد نمود بیشتری پیدا می کند.

اگر این ناهنجاری شدید باشد، فرد را از انجام فعالیت های روزانه باز می دارد و حتی ممکن است به علت بد قرار گرفتن ستون مهره ها، فضای درون قفسه سینه کاهش پیدا کند و عملکرد ریه ها با مشکل روبرو شود.

کودکانی که اسکولیوز خفیف در آنها تشخیص داده می شود، باید تحت مراقبت قرار بگیرند و هر چند وقت یک بار، عکسبرداری با اشعه ایکس برایشان انجام گیرد تا اگر بیماریشان در حال وخیم شدن می باشد، اقدامات درمانی لازم برایشان صورت گیرد.

در بسیاری از موارد خفیف، هیچ گونه درمانی برای این دسته از کودکان لازم نیست. در برخی موارد عده ای از کودکان نیازمند استفاده از بریس می باشند تا روند پیشروی بیماری را آهسته کند.

عده بسیار اندکی هم که شرایط بسیار وخیمی دارند، باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند تا ستون مهره آنها به حالت مستقیم و صاف دربیاید.

انواع اسکولیوز

۱- اسکولیوز مادرزادی : از ابتدای تولد وجود دارد.

۲- اسکولیوز عصبی ماهیچه ای : به علت وجود ناهنجاری در ماهیچه و یا عصب ایجاد می شود و بیشتر در افراد مبتلا به بیماری اسپینا بیفیدا و فلج مغزی دیده می شود.

در موارد انحنای شدید ستون فقرات جراحی صورت می گیرد. هدف از جراحی برطرف کردن کامل انحنای ستون مهره ها نیست، بلکه اقدامی است در جهت جلوگیری از بدتر شدن حالت ستون مهره های کودک

۳- اسکولیوز دژنراتیو : این نوع اسکولیوز به علت ضربه و یا بیماری، فروپاشی استخوان، انجام جراحی در ناحیه پشت و یا پوکی استخوان بوجود می آید.

۴- اسکولیوز با منشا ناشناخته : این نوع اسکولیوز شایع ترین نوع اسکولیوز می باشد که هنوز علت مشخصی برای آن شناخته نشده است.

 

عوامل خطرساز عارضه اسکولیوز

  •  سن : بیشترین افراد مبتلا به این بیماری، در محدوده سنی ۹ تا ۱۵ سال قرار دارند، یعنی قبل از بلوغ و در ابتدای آن.
  • جنسیت : اگر چه هر دو جنس به طور مساوی به اسکولیوز نوع خفیف مبتلا می شوند، ولی اسکولیوز نوع شدید در جنس مونث بیشتر است.
  •  سابقه خانوادگی : این بیماری قابل انتقال به نسل های بعدی می باشد، اما لزوما کودکانی که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند، والدین مبتلا نداشته اند.

نشانه های بیماری اسکولیوز

  1.  فرد مبتلا شانه های نامساوی دارد.
  2. یکی از تیغه های شانه فرد مبتلا برجسته تر از دیگری به نظر می رسد.
  3. کمر نامساوی و ناهموار
  4. یک طرف باسن بالاتر است

مشکلات شایع ستون فقرات از زبان دکتر مسعود اعتدالی


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *